Müşteri portföyü ve kar marjı olarak en çok tercih edilen girişimcilik fikirlerinden birisini oyun salonları oluşturmaktadır. Herkesin aklını kurcalayan sorular ise “oyun salonu açmak için gerekli şartlar nelerdir?” ve “oyun salonu açma maliyeti ne kadardır?” şeklinde sıralanmaktadır. .
OYUN SALONU KURMAK İSTİYORUM
Çocukların ve gençlerin sıklıkla ziyaret ettiği mekanlardan birisini oyun salonları oluşturmaktadır. Geçmişten günümüze atari salonları, internet kafeler ve playstation salonları olarak devam sürecin şimdilik son halkasını bu iş oluşturmaktadır. “Oyun salonu kurmak istiyorum” diyen bir girişimci bu serüvene nereden başlamalıdır? Nelere dikkat etmelidir?
Öncelikli olarak şunu söylemem gerekiyor ki bu sektör geniş bir yelpazeye sahiptir. Binlerce oyun aleti bulunan günümüzde müşteri kitlenizi önceden hesaplamanız gerekir. Örneğin çocuklara hitap eden bir oyun salonu mu kurmak istiyorsunuz? Yoksa müşteri olarak gençlere mi hitap edeceksiniz? Oyun salonlarında ne tür oyunlara yer vermeyi planlıyorsunuz? Bilardo, langırt hokey masalarına mı ağırlık vereceksiniz? Yoksa son teknoloji makineler, oyun bilgisayarları ve bu bilgisayarlarda kullanılacak ultra hızlı bir internet alt yapısı ve oyun faresi ve klavyesi gibi online oyunların oynanabileceği bir platform mu? Karar aşamasında sermayenizi ve müşteri kitlesini göz önünde tutmanız gerekmektedir..
OYUN SALONU AÇMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?
Oyun salonu açmak için gerekli şartlar karşılamanız kuracağınız işin yasal zeminini oluşturacaktır. Aksi takdirde maliye ve belediye gibi resmi kurumlarla problem yaşayacağınızı bilmenizi istiyorum.
- Başvuru için Dilekçe
- Ruhsat almak için Başvuru Formunu doldurmanız gerekmektedir
- Yangın gibi acil durumlar için itfaiyeden alınacak acil durum raporu
- Yangın tüpleri ve alınan tüplerin düzenli kontrollerinin yapıldığına dair belge
- Belediyeden alınacak belgeler (iş yeri açtığınızı belirtin liste verirler)
- Esnaf Odalarının Talep edeceği belgeler (Harcırah ödemeleri)
- Maliyeden (Vergi Dairesi) istenen belgeler
- Nüfus Kayıt örneği,
- SSK ya da Bağ-Kur kayıt,
- Kimlik Fotokopi Örneği,
- Vesikalık fotoğraflar,
- Vergi Levhası, (Vergi dairesine online veya bireysel başvuru gerekir)
- Esnaf Sicil Tasdik Belgesi,
- Esnaf Odalarına Üyelik Belgesi,
- Tapu(Yeni Tarihli tapu kaydı) veya kira sözleşmesi örneği
- Yapı Kullanma İzin Belgesi(İskan),
- Adliye’den Sabıka Kaydı,
- Sağlık Kuruluşlarından Sağlık raporu,
- Adli sicil kaydı belgesi
Bulunduğunuz bölgeye, ile veya ilçeye göre istenen belgelere eklemeler yapılabilir. Bu sebeple oyun salonu kurmak için gerekli şartları öğrenmek için vergi dairesi (maliye), belediye ve esnaf odalarını ziyaret etmenizde yarar görüyorum. Öncelikle bir muhasebeci ile çalışarak bu işleri kolaylaştırabilir ve yardım alabilirsiniz. Muhasebeci seçiminde dürüst birini seçmeniz önemlidir. Bu konuda etrafınızdaki esnaflardan yardım alabilir ve onların uzun süreli çalışmalarını dikkate alabilirsiniz.
OYUN SALONU AÇMA MALİYETİ HESAPLAMA
Her sektörde olduğu gibi bu iş kolunda da standart bir fiyat tarifesi yoktur. Örnek vermek gerekirse 100 bin liraya da bir kafeterya açabilirsiniz, 1 milyon TL’ye de aynı şekilde bir kafeterya kurabilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize kalmış bir şeydir fakat içerikte büyük farklılıklar olabilir. Bizler sizler için ortalama bir hesap çıkarmaya ve aklınızda bir maliyet hesaplama bilançosu çıkarmaya çalışacağız. Bu sebeple farklı kulvarları da içine alan geniş kapsamlı bir listeyi sizler için hazırladık.
Game-Center Oyun Salonu Kurmak
Bu salon playsation, internet kafe veya bilardo salonlarından biraz farklıdır. Örnek vermek gerekirse farklı oyun aletlerinden satın alırsınız. Bu konuda profesyonel destek veren firmalar sizin için iş yeri kurulumu gerçekleştirirler. Bu firmalara telefon eder ve gerekli aletleri söyler fiyat istersiniz. Firma çalışanları iş yerinize gelir ve makinelerin kurulumunu gerçekleştirir. Bu tarz iş yerleri büyük şehirlerde şu şekilde çalışmaktadır.
OYUN SALONU AÇACAKLARA TAVSİYELER
- Turnuvalar ve etkinlikler düzenleyin.
- Nostaljik oyunlar sonsuza dek popülerliğini koruyacaktır.
- Kadın müşterilerinizin olacağını unutmayın ve onlara da hitap edin.
- Gençlerin olduğu ortamlarda tartışmalar olacağı için güvenliği ihmal etmeyin.
- Çok büyük sermaye ile kurduğunuz bu iş için sigorta yaptırmanız zorunluluktur.
- Personel seçimi yaparken iletişim becerisi yüksek, güler yüzlü, oyun ve bilgisayar konusunda bilgili personelleri tercih edin. Ayrıca takım ruhuna sahip kişiler işlerinizin iyi olmasını ve günlük cironuzun günden güne artmasını sağlayacaktır.
- Elektrik kesintileri çok fazla ise jeneratör kullanmanızda yarar var.
- Kamera sistemi ile 7/24 kayıt yapın.
- Rekabet ortamı oluşturacak oyunların tanıtımını veya özel günlerini düzenleyin.
- Oyun ve teknoloji gündemini yakından takip edin.
- Ücretlendirmeyi yüksek tutarsanız kaliteyi de yükseltmiş olursunuz. Herkes kaliteli bir platformda takılmak ve zaman geçirmek ister.
- Müşteri merkezli düşünmeyi öğrenin.
- Müşterilerin görüşlerini önemseyin ve anketler düzenleyin. Sonuçlara göre değişiklikler yapmaktan çekinmeyin.
- Personellerinize patronluk değil liderlik yapın.
- Oyun salonu gibi işletmelerin işlek bir caddede kurulmasında yarar vardır. Kirası yüksek olsa bile iş yerinizi ana yolda kurmaya çalışın.
- Merdivenler her zaman iş yerine zarar verir. Aşağıya inmeden veya merdiven çıkmadan müşterilerin gelmesini sağlayın.
- Profesyonel ekipmanlar kullanın (kulaklık, oyun klavyesi, oyun faresi v.b)
- Markalaşın ve marka olduğunuzu ispatlayın. Örneğin iş yerinizin adı Game-Center (klasik fakat akılda kalıcı) ise personellerinizin (mutfak-teknik destek personelinin veya kasiyerlerin aynı t-shirtleri giymesini sağlayın ve bu tshirtlerin logonuzu ve iş yeri adınızı taşımasına özen gösterin.